In Heist-op-den-Berg is een beslissing gevallen i.v.m. de inplanting van de uitbreiding van de academies. De hoofdvestiging van de academie voor Muziek-Woord-Dans zal in zijn geheel in de Oude Godstraat blijven. De academie voor Beeldende en Toegepaste Kunsten blijft ook op de oude site, met uitzondering van de afdelingen Beeldhouwen en Keramiek, die in het industriepark blijven.

Masterplan
Enkele jaren geleden maakte het architectenvennootschap Planners een masterplan op voor het centrum van Heist-op-den-Berg en het cultuurplein. Zij stelden een ontwerp voor, voor een multifunctioneel stedelijk plein met ruimte voor het dagdagelijkse leven en voor uiteenlopende activiteiten, evenementen en culturele activiteiten.

Het zou gaan om een plein waarin het cultuurcentrum een prominente plaats krijgt en waarbij ruimte is voor een nieuw gebouw aan de zijde van de Bergstraat. Het plein zou verder omringd worden met sterke 'wanden': gebouwen met op het gelijkvloers horeca- of winkelzaken en daarboven woongelegenheid. Een publieke functie in een deel van deze wanden is ook mogelijk.

De verdere uitwerking van dit cultuurplein vormt een van de belangrijkste pijlers van de kernontwikkeling van Heist-centrum.

Academies
De huidige muziek- en tekenacademie zijn sinds 1980 gevestigd aan de Oude Godstraat 8 in Heist-op-den-Berg. De aanvankelijke bouwplannen van deze site dateren van eind jaren '50 van de vorige eeuw.

Het uiteindelijke ontwerp kreeg pas vorm in de loop van de jaren '60 en '70.
In 1980, bij de start, telde de muziek- en tekenacademie 400 leerlingen. Anno 2015 zijn er 2.300 inschrijvingen, waarvan zo'n 1.600 leerlingen les volgen in de Oude Godstraat. De afgelopen jaren werd het probleem i.v.m. plaatsgebrek dan ook systematisch aangekaart en ging men op zoek naar – al dan niet tijdelijke - oplossingen. Zo verhuisden de afdelingen Beeldhouwen en Keramiek in 2014 naar het industriepark.

Beslissingen bestuur
Een definitieve oplossing voor de huidige noden en toekomstige uitbreiding van de academies drong zich op. Dit werd uiteraard best in het licht van de verdere ontwikkeling van het centrum en het cultuurplein gezien.

Het college gaf daarom op 10 maart 2015 opdracht aan een technische werkgroep om zich hierover te buigen en een projectnota op te maken. In de projectnota werden verschillende scenario's voorgesteld met alle pro's en contra's en een oplijsting van de bijbehorende kostenplaatjes, bereikbaarheid, timing, enz.

Het college nam - na een grondige analyse van de projectnota - op dinsdag 1 september 2015 een beslissing i.v.m. de ontwikkeling van het cultuurplein en de inplanting van de uitbreiding van de muziek- en tekenacademie.

De academie voor Muziek-Woord-Dans en een gedeelte van de academie voor Beeldende en Toegepaste Kunsten blijven gehuisvest in de Oude Godstraat. Het huidige gebouw zal vernieuwd worden en uitgebreid worden met een bruto oppervlakte van 2.183 m²(inclusief sanitair, gemeenschappelijke lokalen, ruimte voor uitbreiding, ...). De afdelingen Beeldhouwen en Keramiek blijven buiten deze site georganiseerd, in het industriepark.

Voordelen van deze beslissing zijn:
• het centrumgebouw blijft gezamenlijk: geen aankoop van dubbele werkingsmiddelen
• bepaalde cursussen in de lagere graad kunnen aansluiten zonder dat er voor één studierichting een verkeersstroom tussen verschillende vestigingen nodig is
• duidelijk voor alle inwoners van Heist: er is één kunstencampus
• op de huidige site is er geen probleem i.v.m. geluidsoverlast voor buren
• er is een grote gratis parking in de onmiddellijke nabijheid
• van alle opties die overwogen werden, is het de meest goedkope oplossing.

Waarom de afdelingen Beeldhouden en Keramiek in het industriegebied houden?
• is makkelijker qua milieuwetgeving (ovens, steen kappen, slijpen, ...)
• gaat om cursussen voor volwassenen met een industrieel/ambachtelijk karakter

Het college beslist om een stuurgroep aan te stellen voor de verdere opvolging en uitwerking van het project 'academies'. De werken zullen in fases verlopen. De timing wordt geschat op 2,5 jaar.

Toekomst cultuurplein
Ook voor de toekomst voor het cultuurplein werd een projectbegeleidingsgroep opgericht die zich over verschillende concrete vraagstukken moet buigen, zoals:
- is een publieke functie in de wand van het cultuurplein zelf gewenst? en zo ja, welke?
- wat is de plaats van de toekomstige bibliotheek in het nieuwe concept?
- hoe zit het met mobiliteit en parkeren?
- hoe wordt de bevolking betrokken in het beslissingsproces m.b.t de uiteindelijke keuze?
- hoe zit de juridische structuur (RUP) er best uit?
- hoe wordt de ontwikkeling van de wand best aangepast op zakelijk-economisch vlak?

Beide projecten (academies en kernontwikkeling) zullen gelijktijdig en parallel met elkaar lopen en worden geacht tegen het einde van de legislatuur hun finaliteiten te bereiken.